TOP termékek

Házhozszállítás

A leadott rendelések várhatóan kedden és pénteken kerülnek kézbesítésre!

+36704080666 | info.quebeck@gmail.com   ***A képek csak illusztrációk***

BLOG

Babézia (babéziózis) kutyáknál: a legfontosabb a megelőzés!

Dr. Filip Dániel
Dr. Filip Dániel
2022.01.12 12:38
Babézia (babéziózis) kutyáknál: a legfontosabb a megelőzés!

A babéziózis, más néven babézia elsősorban kullancsok által terjesztett betegség, amely kutyák és más emlősök körében is előfordul. Milyen tünetei vannak ennek a súlyos betegségnek, illetve milyen kezelési módszerek állnak rendelkezésre? A legfontosabb pedig, hogy hogyan előzheted meg kutyád megfertőződését?

Babézia (babéziózis) kutyáknál: a legfontosabb a megelőzés!

 

Mi áll a babézia hátterében?

A babéziózis elsősorban kullancsok által terjesztett betegség, amelyet többféle babesia parazita okoz, amelyek behatolnak az emlősök vörösvérsejtjeibe, és megtámadják azokat. A kullancs köztes gazdaként szolgál. Ez azt jelenti, hogy a babézia a kullancs nyálán keresztül jut a gazdatest vérébe a kullancscsípés során. A paraziták ezután behatolnak a kutya vörösvérsejtjeibe, ahol elszaporodnak, ami a vörösvértestek pusztulásához vezet.

Bizonyos esetekben súlyos szövődmények is felléphetnek, úgyis mint

 • veseelégtelenség, 
 • hasnyálmirigy-gyulladás, 
 • májbetegség miatti sárgaság,
 • illetve súlyos vérszegénység.

Súlyos esetekben kezelés nélkül néhány nap alatt el is pusztulhat a megfertőződött állat, ezért nagyon fontos, hogy az első tünetek jelentkezésénél azonnal állatorvoshoz forduljunk!

Kullancs a kutyában: a babéziózis okozói

A legtöbb esetben a kutyákat fertőzött kullancs csípi meg, a kórokozók viszont nem azonnal kerülnek be a kutya szervezetébe, hanem csak a vérszívás kezdetétől számított néhány napon belül. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák nyitott szájüregi sebeken keresztül is megfertőződhetnek, majd a fertőzést harapás útján átadhatják más kutyáknak. A még meg nem született kölyökkutyák vemhes anyjuktól is elkaphatják a babéziózist.

Fontos tudni, hogy a kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem csak tavasztól őszig aktívak, így télen, – különösen enyhe időszakban –, is oda kell figyelnünk a kullancsok elleni védekezésre! Mivel nemcsak erdős, fás területeken, hanem akár a kertben is előfordulhatnak, nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyamatos ellenőrzés és a fokozott odafigyelés szükségességét.  

Barna kullancs, kutyakullancs

A betegséget a főként a meleg éghajlati övezetekben világszerte, így Magyaroszágon is előforduló Dermacentor reticulatus és ritkább esetekben a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) terjeszti.  A Dermacentor reticulatus foltos, pöttyös mintázatáról könnyen felismerhető. Mivel a babesiosis lappangási ideje egy-két napig tart, ezért az időben eltávolított vérszívó nem tudja átadni a kórokozókat. A Lyme-kór terjesztéséért, amit gyakran összetévesztenek a babéziával, az Ixodes ricinus kullancs a felelős. 

A babézia tünetei kutyáknál

A babézia jelei általában a kullancscsípést követő két héten belül jelentkeznek. A fertőzött kullancs csípésének tünetei kutyáknál a következőek lehetnek:

 • zavart általános viselkedés, 
 • magas láz, 
 • étvágytalanság, 
 • fogyás,
 • fásultság, bágyadtság,
 • hányás, hasmenés,
 • sápadt nyálkahártyák a vérszegénység következményenként, illetve
 • sárgaság.

A vérfesték kiválasztása is előfordulhat a vizeletben a vesén keresztül. Ebben az esetben a kutya véreset vizel, jellegzetes sötétvöröstől a kávébarnáig terjedő színben. 

A babéziás kutya kezelése

A babézia teszt, majd a kezdeti stabilizálás után lehet megkezdeni a célzott terápiát. A magas lázat csillapítani kell, de ez nem történhet emberek számára kifejlesztett gyógyszerekkel! A babéziózist egy injekciós készítménnyel kezelik, amelynek hatására a paraziták elpusztulnak. Ha még a megbetegedés elején sikerül eljutnunk az állatorvoshoz, az Imizol injekció időben befecskendezve megmentheti kedvencünk életét. A betegség előrehaladottságától függően súlyos vérszegénység esetén vérátömlesztésre is szükség lehet, a vese érintettségénél pedig infúziós kezelés is szóba jöhet. 

A babézia gyógyulási ideje

Korai felismerés és megfelelő terápia esetén a prognózis jó, és a sikeres kezelést követően a kutyusok általában néhány napon belül gyógyultan távozhatnak az állatkórházból. Ha az állat sikeresen átvészeli a betegséget, sajnos ez nem garancia az immunitásra egy újabb fertőzéssel szemben.  

A babéziózis prevenciója

Az állapot kezelése költséges lehet, ezért a megelőzés kulcsfontosságú! A babézia elleni oltás sajnos nem akadályozza meg a kullancsfertőzést kutyáknál, mivel nem védőoltásként funkcionál. Ma már számos, kifejezetten kutyák számára kifejlesztett védőszerek közül válogathatunk, ilyen például: 

 • a kullancsellenes sampon, 
 • a különböző spray-k, 
 • a havi gyakorisággal bőre csepegtethető spot-on készítmények, 
 • a fél évig hatásos speciális nyakörvek, 
 • illetve a rágótabletták. 

Ha naponta ellenőrzöd kutyádat kullancsok után kutatva, és megfelelően eltávolítod a talált élősködőket, az hatékony megelőzési módszer lehet, mivel a lappangási idő legalább 48 óra.

A kullancs eltávolítása

 • Használj tiszta, finom hegyű csipeszt, hogy a kullancsot a bőrfelszínhez minél közelebb tudd megragadni. 
 • Egyenletes nyomással húzd felfelé. Ne csavard vagy rángasd, mert ettől beleszakadhat a szájszerve. 
 • A kullancs eltávolítása után fertőtlenítsd a csípés helyét, a kezedet pedig alaposan tisztítsd meg szappannal és vízzel.
 • Soha ne nyomd össze a kullancsot az ujjaiddal! Tedd egy jól lezárt zacskóba/tárolóedénybe, hogy megmutathasd az orvosnak, ha szükséges. 

Immunerősítés kutyáknak

A kutyád immunrendszerét kellően fel kell vértezni, hogy fel tudja venni a harcot a kórokozókkal szemben. A kullancsok elleni mechanikus védekezést érdemes kiegészíteni az immunitást fejlesztő egészségvédő készítményekkel, amelyekből bő választékot találhatsz nálunk a Quebeck termékei közt.

A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik kedvenced vitalitásának megőrzésében: az állateledel legyen mindig minőségi, hogy a legjobbat biztosítsd számára az élettanilag nélkülözhetetlen vitaminokból, ásványi anyagokból. Válogass a hipo- illetve antiallergén, állatorvosi fejlesztésű kutyaeledeleink között, hogy megtaláld az ízlésének legmegfelelőbb táplálékot.