TOP termékek

Házhozszállítás

A leadott rendelések várhatóan kedden és pénteken kerülnek kézbesítésre!

+36704080666 | info.quebeck@gmail.com   ***A képek csak illusztrációk***

Quebeck BLOG

Korunk civilizációs kórsága az állatokat is „támadja” – ÖT DOLOG, amire figyelned kell!

Tóth Krisztián Márk
Tóth Krisztián Márk
2021.07.04 18:12
Korunk civilizációs kórsága az állatokat is „támadja” – ÖT DOLOG, amire figyelned kell!

Fura egy világot élünk. Öreganyánk és öregapánk idejében még tudtak örülni az emberek pusztán csak egy-egy kellemes tavaszi napnak, vagy felhőtlen csillagos éjszakának. Ma az ember új istene a FOGYASZTÁS, (tisztelet a kivételnek) az ezzel kapcsolatos sznobizmus minden formája. Ezt pedig már átragasztottuk az állatokra is…

Az egyik ilyen a gasztronómiai élmények „túltolása”, melynek hatása egyre inkább jelen van négylábú barátainknál is. Olykor azonban nem csak velünk, gazdákkal szalad el a ló, hanem szőrös kedvenceink hozzánk hasonlóan más, a modern élet mellékhatásának betudható tényező miatt híznak el. Ezek például a…

Lustaság fél egészség

A modern ember nem csupán háziállatként, sokkal inkább társként tekint a kutyájára, így naná, hogy maga mellé veszi kedvencét a lakásába. Számos tanulmány készült már arról, hogy a bentlakásos ebek sokkal inkább hajlamosak az elhízásra, mint kinti társaik. A kutyák már csak ilyenek, imádnak lustulni, nem vetik meg a kényelmet a gazdi közelében, és elvannak ők egész nap mozgás nélkül is. Ez egyenes út ahhoz, hogy egy négylábú megdagadjon, ezért ne engedjünk nekik, noszogassuk és mozgassuk át őket napjában többször is. Lehet ez játék az udvaron, fürdés, vagy egy kiadós séta, ha betartjuk az ökölszabályt, azzal sokat nyerhetünk.

 

Betegségek, gyógyszerek

A hízékonyság mögöttes indoka olykor a hormonokban keresendő: lehet ez pajzsmirigy rendellenesség, inzulinoma, Cushing-kór, vagy legrosszabb esetben akár rák is, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ezek a betegségek hosszantartó gyógyszeres kezeléshez vezethetnek, amely során a kutya éhségérzete felerősödhet, amelyet veszett módon igyekszik majd kielégíteni. Ne az állandó etetés legyen erre a válaszunk, sokkal inkább konzultáljunk állatorvosunkkal, hogyan tudjuk a hosszú gyógykúra alatt helyesen táplálni ebünket.

Nevetséges sztereotípiák

Az elhízás sajnos annyira jelen van a hobbyállataink körében is, hogy sétáltatás során egy vékony és sportosabb kutyát már simán megszól a többi gazda, hogy „jajj istenem, szegény, kap ő rendesen enni?” Ezeket az „intelmeket” aztán a legtöbben meg is fogadják, és elkezdik tömni az állatot, mint a libát… Az ilyen véleményeket engedjük el a fülünk mellett, és éljünk tovább boldogan, harmóniában a „vézna” kutyánkkal.

Azok a finom falatok…

Mindenki szereti kényeztetni a kutyáját, ők pedig mind nagy mókamesterek, amikor kajáról van szó. A napi rendes eleségük mellett azért az asztalról is „lepottyan” ez-az, de nem felejtkezhetünk meg a jutalomfalatokról sem… Ez leginkább a kisebb testű kutyákat veszélyezteti, akinek már egyetlen jutifalat akár a teljes napi kalóriabevitelét fedezheti. Ha pedig erre jönnek a korábban említett dolgok… Ráadásul a széles termékskála miatt könnyedén belefuthatunk olyan cuccba, amely a szükségesnél jóval magasabb szénhidráttartalmával egyenesen koporsószög lesz Bundásnak. Fogjuk vissza magunkat, a szeretetünket máshogy is ki lehet fejezni. Ha mindenképp jutalomfalatot akarunk használni, akkor csak jó minőségűvel etessünk, vagy mi magunk csináljunk neki finomságot, ellenőrzött anyagokból. Ugyanúgy figyeljünk oda az alakjára, mintha csak a saját testünket kellene koordinálni.  

Életkor, genetikai tényezők

 

 

Talán mindenki tudja, hogy a kutyák esetében a középkort elhagyva menetrend szerint csökken a testmozgás iránti vágy, miközben a befalt eledel mennyisége nem nagyon változik. Ha egy eb életének már ebben a stádiumában pocakos, akkor később jó eséllyel lesznek problémái az elhízással - ha mi elengedjük a gyeplőt. Tulajdonképp fajtától független módon minden négylábú elhízhat, azonban vannak olyanok, akiknél ez genetikai örökségük miatt sokkal gyorsabban megy: labrador, tacskó, spánielek, terrierek és terrier keverékek, corgi, beagle… Őket nem nagyon tanácsos elhalmozni minden földi jóval, még abban az esetben sem, ha azt tudatosan lemozgatjuk.

Zárásként csak annyit mondanánk, ha vesszük a fáradtságot, tudatosan odahatunk, hogy kedvencünk a jusson is, maradjon is elve alapján élje a kis életét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az elhízás démonával nem kell majd megküzdenünk.