TOP termékek

Házhozszállítás

A leadott rendelések várhatóan kedden és pénteken kerülnek kézbesítésre!

+36704080666 | info.quebeck@gmail.com   ***A képek csak illusztrációk***

Quebeck BLOG

URBAN LEGENDS: Az öt „LEGVADABB” kutyafajta

Tóth Krisztián Márk
Tóth Krisztián Márk
2021.07.17 22:58
URBAN LEGENDS: Az öt „LEGVADABB” kutyafajta

Talán nincs is köztünk olyan kutyás, aki ne hallott volna már misztikus mendemondákat az általunk most listázott öt ebről. Megcsócsált lábak, kiharapott szemek, hullahegyek, na meg butaság és sztereotípiák mindenhol…

A Rottweiler veszélyes, pláne a gyerekekre

A roti egy ízig-vérig munka és őrkutyának tenyésztett fajta, melyet elrettentésre és területvédelemre tenyésztettek. Ergó nem várható el tőle, hogy a hozott genetikáját sutba vágva meghátráljon, épp ellenkezőleg: nagyon is fontos, hogy ott legyen fizikailag, amikor ez szükséges. Ám azok a tévhitek, amik az elképesztő agressziójáról szólnak, blőd hülyeségek. Ha te vagy a gazda, és jól bántál vele, semmi félnivalód nincs. Ellenkező esetben pedig nem fogunk megsajnálni… Természetesen van az úgy, hogy játék közben elengedik magukat, véletlenül fellökik a kisgyereket, vagy más állatokkal túl durván játszanak, vagy ha kemények vagyunk vele, akkor a nemtetszését fejezi ki, és odakap. De melyik az a termetes kutya, amelyik nem ugyanígy viselkedik? A Rottweiler egy rendkívül családcentrikus és gyermekimádó állat, de rá is igaz az, ami az összes bundásra: kigyermekkel nem hagyjuk őt felügyelet nélkül!

 

Kaukázusi, a „medvét IS ölő” juhász

Egy kaukázusi juhásznak eredendően az a feladata, hogy a nyájat megvédje a ragadozóktól, ezért keményen védi a rábízott területét. Ez egyaránt igaz egy hatalmas tanyára, és a pár négyzetméteres kertre is. Ha a szomszéd ezt nem érti meg, meg kell próbálni megmagyarázni ezt neki… Egy kau ugat, ajtónak ugrik, mutatja magát, és noha jó neveléssel valamelyest tompíthatók ez a jellemvonás, teljesen kiölni belőlük ezt lehetetlen. Ő egy tipikus egygazdás eb, aki az idegenekkel szemben egészen addig támadólag lép fel, míg a gazdi rendre nem utasítja őt. Sok félreértés adódhat abból, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ez a fajta nem való gyenge kézbe, és az agresszorokat sem díjazza. Mellé egy hozzá hasonló erős jellem való, akire felnéz, akit követ, és akit egyértelmű szabályokat támaszt vele szemben. Ha így nevelik, és odafigyelnek rá, semmivel sem lesz veszélyesebb, mint egy öleb.

Bull terrier, a vérengző fenevad…

Sajnos a média nem csupán a mindennapjainkat, de egy kutyafajta létezését is képes megmérgezni… Leginkább a bulvárszennynek köszönhető, hogy a legtöbb emberben megáll az ütő, ha egy ilyen kutya közelít felé. „Jóságos ég, harci kutya” felkiáltással már rajta is a bélyeg… Pedig a zord külső érző szívet, az egyik legkiválóbb családi jószágot takarja. Ő nem csak egy remek őrző-védő, hanem társ, barát, és védelmező is egyben. Rá is igaz, hogy erős és határozott jellemet kíván meg a gazdájától, ha ez nincs meg, hajlamos a fejére nőni… Viszont az agresszivitásáról szóló rémhírek teljességgel alaptalanok. Ahogy a többi kutyánál, itt is minden a gazdin áll, vagy bukik!

Dobermann, az agresszor

“Kevés olyan kutyafajta létezik, melytől oly mértékben tart a kutyás és nem kutyás társadalom, mint a dobermann. Elég kiejteni a nevét és a hangos nevetgélés elnémul, a kedélyes beszélgetés megdermed és az emberek többségén pánik félelem, lesz úrrá.” - egy remek idézet arról, milyen ordas sztereotípiákat tud emelni a média, karöltve az emberi ostobasággal. A kutya mellett a gazdáikat is rendszeresen megbélyegzik, mondván ők veszélyes emberek, őrültek, bajkeverők, és stb. Nyilvánvaló, hogy ezek az állat erőteljes megjelenéséből származnak, melyet a filmipar hamar felfedezett magának, és gyorsan fel is építette a Dobermannt az ügyeletes rosszfiú szerepében. Amelybe aztán minden valódi ok nélkül sikerült is befagyasztani…

 

Kuvasz, a csendes gyilkos

A tradicionális magyar óriás a tévhitek egyik legnagyobb áldozata, amelyeket nem lehet elégszer eloszlatni. Rá is szépen odasütötték az agresszor jelzőt, de itt sem mondhatunk mást, mint hogy a megfelelő nevelés csodákra képes. Egy gyönyörű bundás, aki az egyik legjobb őrkutya is, így hamar népszerű lett a magyar ugaron. A sok tudatlannak ezt is sikerült beszennyezni, mozgásigényétől megfosztva láncra verni, méteres helyen tartani egy életen keresztül. Ilyen viselkedés mellett bármelyik kutya megkergül, megvadul és antiszociálissá válik, innen származtatható ez a súlyosan téves előítélet. A kuvasz egy igazi rettenthetetlen és hűséges falkatag, aki falkavezére mellett teljesedik ki igazán!