TOP termékek

Házhozszállítás

A leadott rendelések várhatóan kedden és pénteken kerülnek kézbesítésre!

+36704080666 | info.quebeck@gmail.com   ***A képek csak illusztrációk***

Quebeck BLOG

SOSEM találnád ki, hol lakik a LEGTÖBB kutya Európában!

Tóth Krisztián Márk
Tóth Krisztián Márk
2021.08.02 21:58
SOSEM találnád ki, hol lakik a LEGTÖBB kutya Európában!

Az Európai Unióban a legtöbb négylábú Romániában található, ezt a mérést a minap tette közzé az Európai Állateledel Ipar (FEDIAF) névre hallgató szervezet. A magyarok sem állnak rosszul a témában, EU-s szinten az egyik legnagyobb állattartó nemzet vagyunk.

Kiemelkedő állatbarát nemzet még Lengyelország, Csehország, ahol a családok majdnem fele tart legalább egy kutyát vagy macskát. A képzeletbeli lista sereghajtója Görögország, Svédország, Norvégia és Ausztria kvartettje, ahol ez az arány 17-14 százalékra tehető.  Magyarország 31 százalékkal jól áll, hiszen az EU tagállamok zömében jellemzően a 20-28 százalék között húzódik ez az érték.

Az éllovas Romániában a magas kutya/macska tartás nem éppen a hobbyállatok imádata miatt alakult ki, sokkal inkább visszavezethető a kulturális háttérre, és a demográfiai okokra. Az EU-ban Romániában él a legtöbb ember falvakban, és ezeken a helyeken szinte minden portán megtalálható a nagy duó. Ők nem házi kedvenc „feladatokat látnak el”, hanem haszonállatként funkcionálnak, jelzőkutya és egérfogó gyanánt. Ebből következik az a fejlettségi görbe, hogy minél nyugatabbra megyünk, annál kevesebb a négylábú, hiszen ezekben az országokban már jellemzően kiskedvencként, társként gondol a lakosság ezen az állatokra.

 

A FEDIAF becslése szerint a románok 4.15 millió ebet, és 4.32 millió macskát tartanak. Keleti szomszédunknál későn jelent meg a hobbyállatok iránti rajongás, de amilyen lemaradásban vannak, olyan dinamikusan fejlődnek a szegmenssel kapcsolatos piacok. Kisállat eledel, felszerelések, kiegészítők… Kutya nagy üzlet a KUTYA Romániában! Érdekesség, hogy még a kutya/macska leosztásnak is kulturális hagyományai vannak, egyfajta örökség miatt alakult úgy, ahogy: míg Romániában a két állat aránya közel megegyezik, addig pl. Franciaországban irdatlan nagy a különbség, 15 millió macska, és csak fele kutya van. A spanyoloknál mindez pont a fordítottja, míg az olaszok inkább a madarakat részesítik előnyben, a maguk 12.8 milliós papagáj populációjával.