TOP termékek

Házhozszállítás

A leadott rendelések várhatóan kedden és pénteken kerülnek kézbesítésre!

+36704080666 | info.quebeck@gmail.com   ***A képek csak illusztrációk***

Quebeck BLOG

HORRORISZTIKUS - Szúnyogirtás miatt vakulhatott meg egy kutya

Tóth Krisztián Márk
Tóth Krisztián Márk
2021.08.19 23:15
HORRORISZTIKUS - Szúnyogirtás miatt vakulhatott meg egy kutya

Megmagyarázhatatlan és szörnyű események elszenvedője volt egy budai kutyás, akinek ebe - elmondása szerint - a szúnyogírtó szerek miatt vesztette el a látását. Méghozzá horrorisztikus módon, amiről elsőként a Budavár ittlakunk.hu számolt be.

A lap olvasója meghökkenten vette észre, hogy szeretett kutyája szeme egyszerűen (!!) kifolyik a szemüregéből… Emberünk hiába rohant azonnal állatorvoshoz, a négylábú látását már nem tudták megmenteni.

„Szúnyogirtás után nekem is és a kutyámnak is beteg lett a szemünk. Több ismerősnek, gyereknek szintén erősen viszketett és fájt a permetezés után. Az állat szeme egyszerűen kilyukadt, két orvos szerint is ez tipikusan egy olyan tünet, ami erős vegyszerrel történő találkozáskor fordul elő. Szegény szemét el kellett távolítani, és a szemüreget összevarrni. Minden szúnyogirtás alkalmával éreztem valamilyen allergiás reakciót, ezért is gondolom, hogy a történtek biztosan ennek tudhatók be.” – meséli szomorú tapasztalatait a gazda.

Az esetről beszámoló lap megkereste a katasztrófavédelem illetékeseit, hogy megtudakolja, okozhat-e ekkora károsodást az irtáshoz használt szer.

"A szúnyoggyérítés során alkalmazott készítmény nem képes ilyen sérülést okozni. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így ellenük egészen kis mennyiségben kell kijuttatni az irtószert köd vagy permet formában. Ez a mértékű dózis emberekre, háziállatokra nincs káros hatással, a szabadban pedig mindössze néhány óra alatt lebomlik. A permetezést végző gépek esetleges meghibásodása esetén sem juthat ki határértéken felüli mennyiség. Az általunk használt irtószereket a NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) engedélyezi, amelyek megfelelnek a hatóanyagok közös európai uniós listájának.” - szól a sablonválasz, amitől sajnos sem a gazdi, sem mi, elképedt kutyabarátok nem lettünk okosabbak.

Bár a légi úton történő szúnyogirtást az Európai Unió már betiltotta, az uniós rendeletnek van egy olyan záradéka, hogy rendkívüli esetben (például egy közegészségügyi veszélyhelyzet esetén…) mégiscsak lehet ilyen módon védekezni a nem kívánatos rovarok ellen. Erre a záradékra hivatkozva működik nálunk is a légiirtás, méghozzá az országos tisztifőorvos által kiadott engedéllyel.

Több mint elgondolkodtató ez az egész szituáció, és még órákat lehetne róla vitatkozni/beszélni, mi viszont csak annyit szeretnénk hozzáfűzni, hogy igazságot tenni és a kutyus szemevilágát visszaadni sajnos nem tudjuk, de a többi kutyás helyében mi nagyon-nagyon vigyáznánk a „szúnyoggyérítés” alatti kutyasétáltatással…